Trený chlebík s jogurtom a čučoriedkami
Na prvý pohľad by vás nenapadlo, aké ovocie sa skrýva vo vnútri. Trený chlebík s jogurtom a čučoriedkami vám to odhalí hneď po rozkrojení. Môžete sa tešiť na jemné a vláčne cesto, ktoré je pokryté citrónovou polevou. Tento dezert je ideálny k šálke čaju alebo kávy, dokonca si ho môžete pribaliť aj na cesty.
Na cesto
5 ksvajcia
1 štipkasoľ
180 gkrupicový cukor
200 gmaslo + na vymastenie formy
250 gpolohrubá múka
3 PLkukuričný škrob
1 ČLjedlá sóda
1 ČLcitrónová kôra
150 gsmotanový biely jogurt
50 ml40 % smotana na šľahanie
150 gčučoriedky
Na polevu
3 PLrozpustené maslo
1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna
5 PLpráškový cukor
Na citróny
100 gkrupicový cukor
1 kscitrón (plátky na ozdobenie)
Postup
Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme na jemný sneh spolu so soľou a tretinou cukru.
Maslo izbovej teploty vyšľaháme so zvyšným cukrom a postupne pridávame žĺtky, spolu vyšľaháme do peny.
Múku preosejeme a premiešame so škrobom, sódou a citrónovou kôrou. Do maslovej peny zamiešame jogurt izbovej teploty. Potom po častiach pomocou stierky zapracujeme mierne vyšľahanú smotanu, múčnu zmes a zľahka aj sneh. Nakoniec vmiešame čučoriedky.
Cesto naplníme do chlebíčkovej formy vymazanej hrubšou vrstvou masla. Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 50 minút. Po vychladnutí vyklopíme a necháme vychladnúť.
Maslo rozpustíme, citrónovú šťavu premiešame a cukrom a primiešame rozpustené teplé maslo. Rozmiešame a nalejeme na povrch chlebíčka. Cukor rozpustíme s 200 ml vody a zredukujeme na sirup, do ktorého pridáme plátky citróna. Plátkami ozdobíme povrch chlebíčka. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre