Domáce slané žemle s makrelovou nátierkou
Predstavte si, že prídete domov z práce a už vás čakajú domáce slané žemle s makrelovou nátierkou. Skvelé, no nie? No ak ste doma hlavným kuchárom, asi si ich budete musieť pripraviť. Môžeme prezradiť, že za tú námahu rozhodne stoja.
Na cesto
30 gdroždie
1 ČLkrupicový cukor
100 mlmlieko
500 ghladká múka
1 ČLsoľ
2 ksžĺtok
100 gmaslo
rastlinný olej na vymastenie
1 ksvajce na potretie
celá rasca podľa chuti
hrubozrnná soľ podľa chuti
Na nátierku
1 ksúdená makrela
1 kscibuľa
50 gslanina
100 gtvrdý syr
300 gčerstvý syr lučina alebo žervé
2 PLajvar alebo paradajkový pretlak
1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna
1/2 ČLsušená majoránka
soľ na dochutenie
Na dokončenie
podľa chuti reďkovka na ozdobenie
podľa chuti jarná cibuľka na ozdobenie
Postup
Z droždia, lyžičky cukru, časti vlažného mlieka pripravíme kvások a necháme ho chvíľu kysnúť. Do misy pridáme múku, ktorú dobre premiešame so soľou a žĺtkami. Pridáme vykysnutý kvások a zvyšné vlažné mlieko. Suroviny čiastočne premiešame a nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo.
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 60 minút. V priebehu kysnutia cesto aspoň dvakrát prepracujeme.
Po vykysnutí cesto nakrájame na malé kúsky. Z každého kúska vyvaľkáme tenký prameň a potom spletieme 3 pramene do tvaru žemle. Rozložíme na plechy vymazané olejom a necháme nakysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou a rascou. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C asi 15 minút.
Medzitým makrelu zbavíme kože a kostí. Cibuľu očistíme a spolu so slaninou nakrájame na drobné kúsky. Tvrdý syr nastrúhame na jemno. Všetko premiešame, pridáme čerstvý syr, ajvar, šťavu, majoránku a soľ. Nátierku dôkladne premiešame.
Po u pečení žemle preložíme na kovovú mriežku vychladnúť. Potom ich rozkrojíme a potrieme nátierkou. Ozdobíme reďkovkami a cibuľkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre