Domáce slané žemle s makrelovou nátierkou

Domáce slané žemle s makrelovou nátierkou

Predstavte si, že prídete domov z práce a už vás čakajú domáce slané žemle s makrelovou nátierkou. Skvelé, no nie? No ak ste doma hlavným kuchárom, asi si ich budete musieť pripraviť. Môžeme prezradiť, že za tú námahu rozhodne stoja.

Na cesto

  • 30 gdroždie

  • 1 ČLkrupicový cukor

  • 100 mlmlieko

  • 500 ghladká múka

  • 1 ČLsoľ

  • 2 ksžĺtok

  • 100 gmaslo

  • rastlinný olej na vymastenie

  • 1 ksvajce na potretie

  • celá rasca podľa chuti

  • hrubozrnná soľ podľa chuti

Na nátierku

  • 1 ksúdená makrela

  • 1 kscibuľa

  • 50 gslanina

  • 100 gtvrdý syr

  • 300 gčerstvý syr lučina alebo žervé

  • 2 PLajvar alebo paradajkový pretlak

  • 1/2 kscitrónová šťava z polovice citróna

  • 1/2 ČLsušená majoránka

  • soľ na dochutenie

Na dokončenie

  • podľa chuti reďkovka na ozdobenie

  • podľa chuti jarná cibuľka na ozdobenie

Postup

  1. Z droždia, lyžičky cukru, časti vlažného mlieka pripravíme kvások a necháme ho chvíľu kysnúť. Do misy pridáme múku, ktorú dobre premiešame so soľou a žĺtkami. Pridáme vykysnutý kvások a zvyšné vlažné mlieko. Suroviny čiastočne premiešame a nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo.

  2. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 60 minút. V priebehu kysnutia cesto aspoň dvakrát prepracujeme.

  3. Po vykysnutí cesto nakrájame na malé kúsky. Z každého kúska vyvaľkáme tenký prameň a potom spletieme 3 pramene do tvaru žemle. Rozložíme na plechy vymazané olejom a necháme nakysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou a rascou. Pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C asi 15 minút.

  4. Medzitým makrelu zbavíme kože a kostí. Cibuľu očistíme a spolu so slaninou nakrájame na drobné kúsky. Tvrdý syr nastrúhame na jemno. Všetko premiešame, pridáme čerstvý syr, ajvar, šťavu, majoránku a soľ. Nátierku dôkladne premiešame.

  5. Po u pečení žemle preložíme na kovovú mriežku vychladnúť. Potom ich rozkrojíme a potrieme nátierkou. Ozdobíme reďkovkami a cibuľkou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Nátierky a dressingy
Raňajky
Večera
Grilovačka
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.